Zbog čega je važan optimalan unosa vitamina D ?

Saznajte koja je uloga vitamina D u našem metabolizmu.

Poznat kao vitamin sunca, vitamin D djeluje kao hormon i veže se za receptore u više od trideset različitih tkiva i mnogim vrstama stanica. On je jedini vitamin koji naše tijelo može proizvesti samo.

Vitamin D ima ulogu u ćelijskoj diobi, doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, normalnoj apsorpciji i raspodjeli kalcijuma i fosfora, održavanju optimalne koštane mase, održavanju normalne mišićne funkcije, smanjenju gubitka koštane mase kod žena u post-menopauzalnom periodu.

Dovoljne količine vitamina D održavaju kosti zdravim i jakim te mogu spriječiti osteoporozu kod starijih i neaktivnih ljudi, žena u menopauzi i pojedinaca na hroničnoj terapiji steroidima.

On  je i ključni vitamin za održavanje zdravlja kože. Blagotvorno djeluje kod kožnih promjena, podstiče proliferaciju i proces reparacije stanica kože. Posjeduje i antioksidativno djelovanje, poboljšava promet materija u stanicama te neutralizira djelovanje štetnih radikala.

NEDOSTATAK VITAMINA D

Vitamin D se apsorbuje u tijelu kada se koža izloži sunčevim zracima. Ipak, nakon sinteze, njegovo razlaganje je jako brzo što znači da se zalihe brzo troše, naročito tokom zime i hladnijih mjeseci. Novija istraživanja pokazuju da veliki dio svjetske populacije pati od nedostatka vitamina D.

Povećana potreba za vitaminom D izražena je u stanjima kakva su osteopenije, osteoporoze, autoimuna, te kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Kod odraslih osoba manjak ovog vitamina može izazvati nesanicu, grčeve mišića, slabljenje kostiju i može pogoršati osteoporozu. Nedostatak se klinički iskazuje hipokalcijemijom, hipofosfatemijom ili opštom demineralizacijom kostiju, bolovima u kostima, spontanim lomovima i slabošću mišića. Istraživanja su pokazala da se mala količina vitamina D može povezati sa povećanim rizikom od preloma kuka.

LJEKOVITOST

Vitamin D je učinkovit u liječenju osteomalacije, hipofosfatemije, psorijaze, te niskih razina kalcija u krvi. Također, sprječava gubitak kalcija i gustoće kostiju u oboljelih od bubrežne osteodistrofije.

Pored ovoga, korištenje vitamina D  pokazalo je zapaženo povećanje u mineralnoj gustoći kostiju kod žena u postmenopauzi i starijih muškaraca.

Povezani blogovi

Dr.Pasha Baby Bath 2u1 – Duplo efikasan i bez suza

Dr.Pasha Bademova krema – Sa hladno prešanim uljem za potpunu djelotvornost

Dr.Pasha Baby – idealna kombinacija sastojaka za potpunu njegu beba

Sniženje 40% na svu Dr.Pasha Baby kolekciju