Arganovo ulje - tekuće zlato

Otkrijte zašto arganija pripada svjetskoj baštini čovječanstva.

Jeste li znali da drvo arganije, od kojeg se dobiva arganovo ulje, raste jedino u Maroku? Arganiju je UNESCO 1998. godine proglasio svjetskom baštinom čovječanstva, a ulje se zbog komplicirane proizvodnje i ljekovitosti naziva „tekućim zlatom“.

Drvo Argana (Argania Spinosa)

Otporno je na suše i visoke temperature. Opstaje i do 200 godina, a kada odumre može oživjeti tek nakon 7 godina. Drvo koje je simbol života donosi velike zelene i okrugle plodove. U plodovima se nalazi orah od kojeg se dobija arganovo ulje. Arganovo ulje još uvijek se dobija na tradicionalni način – orašasti plod razbija se kamenom, jezgro ploda se melje i smjesa se rukama gnječi i cijedi sve dok se ne dobije ulje. Procjenjuje se da je za litar arganovog ulja potrebno čak 70 – 100 kg plodova. U Maroku se ovo cijenjeno ulje smatra i simbolom neovisnosti i emancipacije marokanskih žena koje obrađivanjem ovih plodova obezbjeđuju svojim porodicama uvjete za život.

Uzgoj

Žene ručno beru i sakupljaju oraščiće, razbijaju ih kamenom i koštice koje se nalaze u oraščiću melju u gustu pastu. Pastu potom cijede, kako bi dobile ulje. To je vrlo zahtjevan i dugotrajan postupak što ovo ulje čini vrijednim i rijetkim finalnim proizvodom. Brojne su dobrobiti arganovog ulja, osobito za njegu kože, kose i noktiju i pravi je nektar ljepote koji Marokanke stoljećima koriste u ritualima uljepšavanja.

Sapun Argan

Nastao kao jedinstvena formulacija obogaćena čistim arganovim uljem, Sapun Argan nježno čisti, revitalizira i regenerira kožu. Obiluje antioksidansima, te je naročito učinkovit u njezi kože sklone aknama, kao i u njezi zrele kože lica. Dubinski čisti začepljene pore, a pogodan je i za njegu tamnih mrlja na koži.

Povezani blogovi

Zbog čega je važan optimalan unosa vitamina D ?