BHS
  • BHS
  • ENG
  • DE

Ručno izrađeni 100% prirodni proizvodi

SAVJETOVANJE

KOŽNA OBOLJENJA

Atopijski dermatitis

Mlade mame se često javljaju sa pitanjima o atopijskom dermatitisu, pa smo istražili uzroke nastanka, simptome i liječenje. Atopijski dermatitis je veoma čest oblik upale kože. Često se javlja kod osoba koje su sklone alergijama, najčešće kod male djece, obično oko trećeg mjeseca života, a pogađa 10-20% djece širom svijeta. Ukoliko ste se susretali sa nazivima ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem, u pitanju je isto oboljenje. Bitno je istaći da atopijski dermatitis nije prelazan, pa ako ništa možete odahnuti kada su drugi ukućani u pitanju. Niko sa sigurnošću ne može reći kako i zbog čega nastaje. Pretpostavlja se da je u pitanju greška u imunološkom sistemu, ali uzroci koji mogu potaknuti pojavu bolesti nisu do kraja utvrđeni niti su isti za različite pacijente. Ova vrsta oboljenja su nasljedna i oko 25% djece čiji je jedan roditelj atopičar sklona su toj bolesti, a postotak se penje i na 50% ako su oba roditelja atopičari.   Nažalost najčešće se javlja kod novorođenčadi u vidu promjena na koži u obliku crvenila, mjehurića s bistrim ili gnojnim sadržajem, suhe i raspucale kože. Najčešće zahvaćeni dijelovi tijela su: lice, vlasište, stražnji dio vrata i pregibi zglobova, ali bolest može da se proširi i na cijelo tijelo. Bolest može da se povuče oko prve, treće ili sedme godine života ili u pubertetu. Može se, međutim dogoditi da oblik s kožnim simptomima pređe u bronhitis ili astmu i obrnuto, odnosno u tim razdobljima promijeni se samo organ koji reaguje na podražaje.   

Napomena: svi sadržaji na web stranici služe samo u svrhu opće njege kože lica i tijela te općeg informiranja. Informacije o brojnim zdravstvenim poremećajima i promjenama na koži, te preporuke Dr.Pasha proizvoda nisu namijenjeni dijagnosticiranju niti propisivanju terapije te ne mogu biti zamjena za stručnost, znanje, vještinu i procjenu farmaceuta i liječnika. 

Preporuka

BABY BALM CLASSIC 100mL

6.00 KM

Kupi

Kada je u pitanju kozmetika kao dodatak u tretmanu koristite isključivo prirodne sapune i prirodne balmove jer time sanirate upalne procese i smanjujete dodatne iritacije kože. Baby balm rađena je od 100% prirodnih smjesa organskih putera i najkvalitetnijih prirodnih ulja koji balansiraju omjer vlažnosti sa nedostatkom masnoće i veoma se brzo apsorbira u kožu, ostavljajući neophodan voskovni zaštitni sloj koji spriječava dalje isušivanje i pomaže u odbrani od nepovoljnih vanjskih uticaja.