BHS
 • BHS
 • ENG
 • DE

Ručno izrađeni 100% prirodni proizvodi

NOVO IZ RADIONICE

DOBRO JE ZNATI

____________________

Loša strana hemijske kozmetike

 

Rijetko kad provjerimo šta sadrže preparati koje nanosimo na lice i na tijelo, a u komercijalnoj kozmetici dolazimo u kontakt sa preko 4.000 biološko opasnih i otrovnih hemikalija, a u istom dahu industrija kozmetike nam obećava podmlađivanje, zdravlje i ljepotu.

MINERALNA ULJA - Ekstrakt petroleja (nafte), a najčešči su: vazelin, petrolej i parafin. Nalaze se u različitim kozmetičkim preparatima, kao što su tonici, hidratantni preparati, zaštitne kreme, kreme za njegu beba i dekorativna šminka. Mineralna ulja ostaju na kožinoj površini i prave barijeru koja spriječava da koža diše. Pored toga, mineralna ulja spriječavaju aktivne supstance (npr. vitamine) da prodru u kožu.

PARAFIN PETROLATUM - Vrlo okluzivno sredstvo, zapušava pore pa spriječava znojenje a tako i izbacivanje štetnih materija iz organizma putem znoja. Povoljno utiče na stvaranje akni i masnom izgledu kože.

NATRIJUM LAURET SULFAT - Koristi se kao sredstvo za pjenušanje u mnogim proizvodima. Iritira kožu i oči, može uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Veoma je jeftina pa se nalazi u mnogim proizvodima.

PROPILENGLIKOL - Jedan je od najčešćih sastojaka u komercijalnoj kozmetici jer veže velike količine vode na sebe, a nije skup. Prisutan je u dekorativnoj kozmetici, dezodoransima u spreju, antiperspirantima, proizvodima za kosu, losionima za bebe i u proizvodima za samopotamnjivanje. Propilen glikol izaziva iritaciju kože i očiju, glavobolju i povraćanje.

POLIKARBOFIL, AKRILATI I METAKRILATI, AKRILAMID - Sintetička vezivna sredstva, dopunjivači, emulzifikanti, sredstva za zgušnjavanje. Ovo su sve nova jedinjenja, laboratorijski proizvedena, koja nisu biorazgradljiva pa vrlo štetno utiču na životnu sredinu.

IMIDAZOLIDINIL UREA - Konzervans koji se često koristi u kozmetičkim proizvodima, ali je poznato da često izaziva alergijske reakcije i da je potencijalni kancerogen.

PARABENI - U ovu grupu spadaju mnogi hemijski konzervasni. Novija istraživanja ih povezuju sa karcinomom dojke.

 

Naučite da obraćate pažnju na navedene detalje, te naviknite se da čitate listu proizvoda. Vi ste glavni i odgovorni urednik sopstvenog zdravlja, pa se shodno tome i treba ponašati. Birajte prirodu i prirodne proizvode.

____________________

Šta znači prirodna kozmetike?

 

Prirodna kozmetika isključuje prisustvo hemijskih i sintetičkih konzervanasa. Koriste se najčešće ručno pripremani ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka. Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama. Ambalaža takođe mora biti ekološki prihvatljiva.

Kako opstaje kozmetika bez konzervansa?
Kao konzervansi djeluju na prirodne antibakterijske komponente proizvoda - eterična ulja, propolis i alkohol (prirodni alkohol), kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakovanju (tuba umjesto teglice ili bočica sa posebnim zatvarčem).

Kako se postiže izvanredan kvalitet prirodne kozmetike?
U našoj radionici ručno radimo i oblikujemo svaki naš proizvod. Naše sirovine su potpuno prirodne, kada koristimo kukuruz, koristimo onaj koji je samljeven u vodenici, koristimo prave čajeve i trave ubrane sa livada i pašnjaka.

Po čemu je prirodna kozmetika specifična i zašto se za nju odlučiti?
S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam, a pored toga, kao organ, ima i sopstvene funkcije, vrlo je bitno podstaknuti njen prirodan način funkcionisanja, a ne dodatno je opteretiti. Koža (lat. cutis, grč. dermis) je naš najveći organ koji zauzima 18% tjelesne težine čovjeka i najbolji je pokazatelj našeg cjelokupnog zdravstenog stanja.

Filozofija prirodne kozmetike
Dr.Pasha proizvodi svojim prirodnim sastojcima vraćaju snagu, okrepljuju duh i omogućavaju da uživate u jedinstvenom trenutku opuštanja, ostavljajući kožu mekom i svježom. Naš cilj nije da budemo najveći i najrašireniji na tržištu, već da budemo izvrsni u onome što radimo a to je promocija zdravog načina življenja korištenjem samo onog najboljeg iz prirode.


I zato je naš slogan: Kad priroda pomaže ljepoti!

____________________

Parafin u kozmetičkim proizvodima

 

Da li bi svoju bebu ili sebe namazali naftom? Ukoliko ne pazite na sastojke preparata i izbor proizvođača upravo to radite.

 

Naftni derivati Parafin – ulje 100% mineralnog porijekla, nastalo tehničkom obradom nafte, poznato je još pod nazivom “Baby ulje“. Služi kao masna podloga različitim kozmetičkim proizvodima u koje se dodaju drugi kozmetički sastojci i sintetski mirisi. Naglasak je na mirisu – nikakve ljekovite tvari putem parafina se ne mogu apsorbirati u kožu te djelovati ljekovito jer su naftni derivati ugljikovodici i nisu srodni lipidima kože.

Više nije tajna da je dokazano kako parafinsko ulje može imati kancerogeno djelovanje! Vazelin - je još jedna frakcija nafte, nešto između tekućeg parafina i parafina koji se koristi za izradu svijeća. Nepotrebno je uopće nakon ovoga ponovno isticati da parafin i vazelin nisu tvari koje hrane kožu. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice što, naravno, nije slučaj s naftnim derivatima. Često dolaze u kozmetici - kreme, voskovi za depilaciju, dekorativnoj kozmetici, zaštitnim kremama i kremama za njegu beba.

____________________

Zašto biste trebali odabrati prirodni dezodorans?

 

Ideja za Deo Balmovima nastala je iz potrebe da se društvu ponude kvalitetni, 100% prirodni, zdravi i efikasni dezodoransi. Veliki broj studija je pokazao i dokazao povezanost između upotrebe nezdravih, sintetskih kozmetičkih proizvoda i pojave raznih karcinoma. Dr.Pasha deo roll on-ovi su bazirani na čistim, biljnim CO2 ekstraktima i eteričnim uljima koji imaju antibakterijsku sposobnost i spriječavaju razvoj neugodnih mirisa. Također, obogaćeni su i prirodnim mineralima Zink Oksida i prirodne gline Kaolina, čime je upotpunjeno njegovo djelovanje.

 

Think Pink - Race For The Cure

Kupovinom Deo balmova učestvujete u podizanju svijesti o bolesti i u borbi za rano otkrivanje karcinoma dojke kao i podršci osobama koje su prošle ili prolaze kroz bolest. Od svakog kupljenog Deo balma dio sredstava doniramo udruženju, Think Pink – zajedno smo jedno.

 

Teen DEO

Trenutno u trgovinama postoji veliki izbor raznih dezodoranasa ali nisu svi od njih prikladni za redovitu upotrebu u adolescenciji. Tokom puberteta, vrlo je važno posvetiti više vremena higijeni i izgledu. U pubertetu, osobe obično jedu puno nezdrave hrane, postoji psihoemotivna nestabilnost, razdražljivost i sve to pridonosi povećanom znojenju. Da bi se nosili s neugodnim mirisima dječaci i djevojčice moraju od djetinjstva usaditi ljubav prema čistoći, tako da briga o sebi postane dobra i korisna navika i to je razlog zašto smo se odlučili razviti posebnu kategoriju Teen roll-on.

 

Za više informacija posjetite web stranicu www.raceforthecure.ba

____________________

Arganovo ulje - tekuće zlato

 

Jeste li znali da drvo arganije, od kojeg se dobiva arganovo ulje, raste jedino u Maroku? Arganiju je UNESCO 1998. godine proglasio svjetskom baštinom čovječanstva, a ulje se zbog komplicirane proizvodnje i ljekovitosti naziva „tekućim zlatom“.

 

Drvo Argana (Argania Spinosa)

Otporno je na suše i visoke temperature. Opstaje i do 200 godina, a kada odumre može oživjeti tek nakon 7 godina. Drvo koje je simbol života donosi velike zelene i okrugle plodove. U plodovima se nalazi orah od kojeg se dobija arganovo ulje. Arganovo ulje još uvijek se dobija na tradicionalni način – orašasti plod razbija se kamenom, jezgro ploda se melje i smjesa se rukama gniječi i cijedi sve dok se ne dobije ulje. Procjenjuje se da je za litar arganovog ulja potrebno čak 70 – 100 kg plodova. U Maroku se ovo cijenjeno ulje smatra i simbolom neovisnosti i emancipacije marokanskih žena koje obrađivanjem ovih plodova obezbjeđuju svojim porodicama uvjete za život.

 

Uzgoj

Žene ručno beru i sakupljaju oraščiće, razbijaju ih kamenom i koštice koje se nalaze u oraščiću melju u gustu pastu. Pastu potom cijede, kako bi dobile ulje. To je vrlo zahtijevan i dugotrajan postupak što ovo ulje čini vrijednim i rijetkim finalnim proizvodom. Brojne su dobrobiti arganovog ulja, osobito za njegu kože, kose i noktiju i pravi je nektar ljepote koji Marokanke stoljećima koriste u ritualima uljepšavanja.

____________________

Fleke na licu u trudnoći

 

Fleke na licu su česta komplikacija trudnoće i veliki estetski problem kod žene. Najčešće korištena supstanca za uklanjanje fleka jeste hidrohinon. Hidrohinon je jedan od najopasnijih sastojaka koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima i u velikoj mjeri se resorbuje kroz kožu a ima veoma štetno dejstvo na buduće zdravlje ploda. Treba ga izbjegavati tokom trudnoće.

Druga često korištena supstanca u rješavanju problematike fleka jeste tretinoin (sintetički vitamin A). Postoji velika polemika oko toga da li se resorpcijom tretinoina kroz kožu njegov molekul mijenja do te mjere da ne može imati uticaj na plod, međutim obzirom na jasne dokaze da tablete koje sadrže tretinoin imaju teratogeno dejstvo (oštećuju razvoj ploda) i ova supstanca je strogo zabranjena kako u tabletama tako i u kremama.

Pojava tamnih fleka - hiperpigmentacija na licu najčešće je posljedica tzv. melazme, koja se uglavnom javlja na čelu, obrazima, bradi i gornjoj usni. Pored toga, na licu i drugim dijelovima tijela, mogu se javiti i tzv. postinflamatorne hiperpigmentacije, gdje je nakupljanje pigmenta posljedica ranijeg kožnog oboljenja (npr. akne, ekcemi, lichen planus, itd.), a često je udruženo s kasnijim izlaganjem suncu. Takođe, neke supstance, npr. parfemi i neke vrste voća i povrća, mogu u kombinaciji s izlaganjem suncu da dovedu do pojave fototoksične reakcije koja može da se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži.

Dr.Pasha 100% čisto Arganovo ulje
Ima izuzetne sposobnosti regeneracije i podmlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina, koje sprječavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. Ulje djeluje protiv bora i usporava pojavu znakova starenja, jer podstiče metabolizam kolagena i povećava njegovu topivost u dermisu. Vlaži i omekšava, pogotovo suhu i zrelu kožu. Arganovo ulje sadrži vitamine, proteine, minerale, linoleinsku kiselinu i druge masne kiseline. Također, izuzetno je djelotvorno za njegu noktiju i kose.

____________________

Strije i trudnoća


Pojava strija tokom trudnoće smatra se hormonski uslovljenom pojavom uglavnom određenom genetskom predispozicijom žene. Pucanju kože, pored hormona, doprinosi ubrzano rastezanje kože zbog povećanja veličine stomaka i rasta grudi. Jedina prevencija jeste održavanje adekvatne vlažnosti i masnoće kože kao i blaga masaža kože kremama protiv strija.

Obzirom da kreme protiv strija treba nanositi više puta u toku dana, čime se resorpcija značajno povećava, treba obratiti pažnju na naznaku da je određeni preparat pogodan za upotrebu u trudnoći.

Preporučujemo proizvode na bazi karite maslaca:
Zlatni Melem koji je rađen na bazi 100% shea buttera (karite maslac).
Karite maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, stoga se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće. Shea maslac pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina.

Također, vrlo je važna i njega kože pri redovnom tuširanju, odnosno tretiranje dijelova kože koji su zahvaćeni strijama - ispucani dijelovi, pa tako preporučujemo da prilikom tuširanja koristite sapune koji su također na bazi Shea Buttera, Limun ili Ruža koji koži daju neophodnu vlažnost i mekoću da ne bi dolazilo do pucanja. Sadrži korisne biljne masti koje pomažu pri regeneraciji stanica kože, cirkulaciji i zacjeljivanju oštećenja na koži. Posebno se preporučuje osobama sa osjetljivom i suhom kožom.

____________________

Parabeni tokom perioda trudnoće


Parabeni su konzervansi koji se nalaze u gotovo svim komercijalnim kozmetičkim proizvodima. Vrlo su česti alergeni a njihova resorpcija je izuzetno velika. U organizmu se mogu ponašati kao molekuli estrogena.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što su parabeni otkriveni u tkivu karcinoma dojke a u većoj koncentraciji u sjemenoj tečnosti čine sprematozoide manje aktivnim.

Preporučujemo: prirodnu kozmetiku.
Prirodna kozmetika isključuje prisustvo hemijskih i sintetičkih konzervanasa. Koriste se najčešće ručno pripremani ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka. Kao konzervansi koriste se prirodne antibakterijske komponente proizvoda - eterična ulja i alkohol (prirodni alkohol), kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakovanju.

____________________

Proljetni umor


Prvi znaci proljetnog umora od kojeg svake godine pati sve više ljudi jesu svakako stalni umor, pospanost, mrzovolja. San je u ovom slučaju najvažniji. Koliko je važno da više spavate, isto toliko je bitno da imate dobar san. U ovom periodu nipošto ne preskačite doručak, te jedite manje porcije češće tokom dana. Pri tome smanjite unošenje kofeina, posebno u večernjim satima. Unosite i više vodu u organizam, posebno ako imate povećane fizičke aktivnosti.

S druge strane, objezbijediti balas u životnim navikama, znači imati više vremena za sebe. Fizičke aktivnosti predstavljaju odličan način da podignete nivo energije i izbjegnete umor. Pola sata na svježem zraku i proljetnom suncu će vam u svakom slučaju popraviti raspoloženje. Probajte dodatne opuštajuće terapije, refleksologija, aromaterapija, akupunktura, yoga i različite masaže su samo neke od opuštajućih tehnika koje možete probati.

Proljetni umor je prolazno stanje koje traje nekoliko dana ili sedmica kod pojedinih osoba. Kako se vi nosite sa proljetnim umorom? Imate li neki poseban recept koji djeluje efikasno?

____________________

Pravilna njega beba

 

Kada beba raste njena koža prolazi kroz različite stupnjeve razvoja i često reaguje i na najmanje probleme iz okoline. Pomoći ćemo vam da prepoznate znakove problema na koži vaše bebe kako bi je moglu tretirati na odgovarajući način:

Perutava koža je pojava kod isušene kože. Na koži su vidljive ljuspice kože koja se mijenja, a može se javljati i zbog čestog kupanja koje isušuje kožu. Za perutavu kožu korisite Dr.Pasha kremu za bebe na cijelom području koje se peruta.

Pojava malih plikova je rezultat razvoja znojnih žlijezda i traju relativno kratko. Bitno je često mijenjati odjeću bebe i kupati je čistom i mlakom vodom. Nakon kupanja nanijeti tanak sloj Dr.Pasha kreme za bebe Zinc.

Crvene tačkice su često reakcije kože zbog temperaturnih promjena u zraku ili se jave zbog alergija. Koža se tretira kao u prethodne dvije stavke uz upotrebu Dr.Pasha ulja za bebe.

Tjemenica je simptom seboreičnog dermatitisa koji se javlja kada koža luči previše sebuma. Tjeme bebe je potrebno manje izlagati vodi što znaci da se ne treba često prati, a svako veče u toku uspavljivanja bebe potrebno je lagano umasirati Dr.Pasha ulje za bebe na područje gdje se tjemenica pojavila.

Mliječni osip se javlja u vidu žućkasth i bijelih tačkica što je rezultat viska masnoće bebine kože, odnosno dejstva hormona. Koža se normalno tretira Dr.Pasha kremom za bebe i osip će se povući.

Urtikarija (koprivnjača) je pojava crvenila kao reakcija na neadekvatnu njegu kože, ishranu ili lijekove. Dio kože sa ovakvim promjenama se pažljivo njeguje tako što ćete nakon kupanja Dr.Pasha baby sapunom te nanošenja Dr.Pasha kreme za bebe Vašoj bebi obući čistu pamučnu odjeću.

Ekceme na koži karakteriše pojava crvenila i osjećaja svraba koji pored lošeg izgleda kože, prouzrokuje i nervozu bebe. Nakon konsultacija sa liječnikom, kožu njegovati kremom za bebe Plava kamilica.

Revolucionarni sastojci u prirodnoj kozmetici, koji se nalaze u Dr.Pasha baby balmovima, sadrže sve potrebne nutricijente, vitamine, proteine, minerale, masne kiseline i srodna je sastavu same kože.

____________________

Prirodna njega kose


Zdrava i lijepa kosa čini nas zadovoljnim, samouvjerenim i poželjnim. Kosa je pokazatelj svega što se događa u našem tijelu i duši. Po kosi možemo zaključiti u kakvom je stanju naš organizam i kakvog smo raspoloženja.

Nekoliko savjeta za pravilnu i uspješnu njegu kose:

 •  Sušite kosu bez upotrebe fena
 •  Izbjegavajte prejako sunce, ali i veliku hladnoću
 •  Za masnu kosu uzmite pramen po pramen kose među dlanove i umasirajte šampon direktno u kosu
 •  Prije pranja kosu dobro očetkajte kako biste otklonili nečistoću i razmrsili vlasi
 •  Za pranje koristite isključivo mlaku tekuću vodu
 •  Koristite samo šampone na biljnoj bazi
 •  Koristite preparate koji sadrže uljnu smjesu (posebice arganovo ulje) ali i kokosovo i sezamovo
 •  Zatim preparate koji sadrže koprivu
 •  Macerat kantariona koristite za perut i tanku kosu, ali izbjegavajte ga kod svijetle kose


Volite svoju kosu, poklonite joj dnevno par minuta i ona će vam vratiti dvostruko više svojom ljepotom.

____________________

Beauty savjet – face mapping


U posljednjih nekoliko godina, pojavila se nova metoda istočne tradicije - face mapping. O čemu je zapravo riječ?

Mapiranje lica, metoda koja predstavlja kombinovanje moderne dermatologije s drevnom kineskom medicinom, je ideja da postoji korelacija između unutrašnjih organa i različitih zona našeg lica. Dakle, određene promjene na našem licu su povezane sa određenim navikama ili promjenama našeg organizma.

Čelo – Određene promjene/akne na području čela su često izazvane stresom ili nedostatkom sna. Pobrinite se da u prosjeku spavate od 7-9 sati.

Iznad obrva - Akne/bubuljice na području iznad obrva povezane su oslabljenjem imuniteta. Promjene se javljaju neposredno nakon gripe ili prehlade. Savjet: piti dovoljno vode i konzumirati citrusno voće.

Između obrva - Akne/bubuljice između obrva mogu biti uzrokovane prejedanjem nezdravih namirnica ili uslijed alergije na hranu. Izbjegavanje šećera i alkohola može vidno pomoći izgledu kože.

Obrazi – su povezani sa našim disajnim organima. Pušenje ili udisanje zagađenog zraka može uzrokovati promjene na obrazima.

Bočne strane brade - su pogođeni lučenjem hormona. Promjene na ovim dijelovima lica se javljaju za vrijeme menstruacije i javljaju se na jednoj ili drugoj strani ovisno o tome koji jajnik ovulira tog mjeseca.

____________________

5 savjeta za lijepu i zdravu kožu

 

 1. Imate bubuljice ili mitesere na bradi ili po rubovima obraza? Uzrok za to može biti i ne biste vjerovali – telefon! Stiskanje uz kožu bakterije sa telefonske slušalice mogu iritirati vašu kožu. Rješenje: ne pritiskajte slušalicu uz lice i dezinficirajte ju svakog dana.
 2. Ako imate masnu ili bubuljičavu kožu, vaš jastuk vam može biti najgori neprijatelj.
 3. Masnoća i prljavština se skupljaju na rubovima vaše kože, stoga mjenjajte jastučnicu nekoliko puta tjedno.
 4. Kupajte se u toploj umjesto u prevrućoj vodi i ograničite vrijeme za tuširanje.
 5. Vrela kao i pretjerano vruća voda odnosi vlažnost vaše kože i ona postaje suha. Samim time i dužina izloženosti toploj ili vrućoj vodi ima isti učinak.
 6. Učinite djelovanje hidratantnih dodataka u vašem losionu/mlijeku za tijelo maksimalnim.
 7. Nanesite ga odmah poslije tuširanja ili kupanja, dok je koža još uvjek pomalo vlažna.
 8. Perite kožu sapunom koristeći male, kružne pokrete, idući odozdo prema gore.
 9. Ako je umjesto toga sapunate odozgo prema dolje, štetite njenoj elastičnosti.