Loša strana komercijalne kozmetike – štetne supstance!

 

Rijetko kad provjerimo šta sadrže preparati koje nanosimo na lice i na tijelo, a u komercijalnoj kozmetici dolazimo u kontakt sa preko 4.000 biološko opasnih i otrovnih hemikalija, a u istom dahu industrija kozmetike nam obećava podmlađivanje, zdravlje i ljepotu.
 

MINERALNA ULJA - Ekstrakt petroleja (nafte), a najčešči su: vazelin, petrolej i parafin. Nalaze se u različitim kozmetičkim preparatima, kao što su tonici, hidratantni preparati, zaštitne kreme, kreme za njegu beba i dekorativna šminka. Mineralna ulja ostaju na kožinoj površini i prave barijeru koja spriječava da koža diše. Pored toga, mineralna ulja spriječavaju aktivne supstance (npr. vitamine) da prodru u kožu.
 

PARAFIN PETROLATUM - Vrlo okluzivno sredstvo, zapušava pore pa spriječava znojenje a tako i izbacivanje štetnih materija iz organizma putem znoja. Povoljno utiče na stvaranje akni i masnom izgledu kože.
 

NATRIJUM LAURET SULFAT - Koristi se kao sredstvo za pjenušanje u mnogim proizvodima. Iritira kožu i oči, može uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Veoma je jeftina pa se nalazi u mnogim proizvodima.
 

PROPILENGLIKOL - Jedan je od najčešćih sastojaka u komercijalnoj kozmetici jer veže velike količine vode na sebe, a nije skup. Prisutan je u dekorativnoj kozmetici, dezodoransima u spreju, antiperspirantima, proizvodima za kosu, losionima za bebe i u proizvodima za samopotamnjivanje. Propilen glikol izaziva iritaciju kože i očiju, glavobolju i povraćanje.
 

POLIKARBOFIL, AKRILATI I METAKRILATI, AKRILAMID - Sintetička vezivna sredstva, dopunjivači, emulzifikanti, sredstva za zgušnjavanje. Ovo su sve nova jedinjenja, laboratorijski proizvedena, koja nisu biorazgradljiva pa vrlo štetno utiču na životnu sredinu.
 

IMIDAZOLIDINIL UREA - Konzervans koji se često koristi u kozmetičkim proizvodima, ali je poznato da često izaziva alergijske reakcije i da je potencijalni kancerogen.
 

PARABENI - U ovu grupu spadaju mnogi hemijski konzervasni. Novija istraživanja ih povezuju sa karcinomom dojke.
 

Naučite da obraćate pažnju na navedene detalje, te naviknite se da čitate listu proizvoda. Vi ste glavni i odgovorni urednik sopstvenog zdravlja, pa se shodno tome i treba ponašati.